Családi ház építése, felújítása

Egy családi ház építés, lakásfelújítás rengeteg buktatót rejt magában, azonban gondos felkészüléssel, jó eséllyel eredményesen kivédhetjük ezeket. Persze meglepetések menet közben mindig adódhatnak, de nem mindegy, mekkora ennek a kockázata, és mennyire vagyunk felkészülve rájuk. Következő tanácsaink segítenek abban, hogy biztosan a kívánt végeredményt kapjuk az a családi ház építése - felújítása végén, és sem idő, sem anyagiak, sem az elkészült szerkezetek minősége tekintetében ne fusson zátonyra a projektünk.

A ház általános műszaki állapotának felmérése

Rengeteg olyan rejtett hiba lehet egy családi házon, amelyet csak a szakértő szem vesz észre, de az általunk észlelt hibák forrásának felderítése is komoly szaktudást igényelhet. Így mindenképp érdemes egy átfogó, alapos vizsgálatnak alávetni a családi ház felújítás előtt leendő álomotthonunkat – olyan gondos vizsgálódásnak, mint egy alapos orvosi kivizsgálás. Fontos tisztában lennünk például azzal, mennyi idős a házunk és milyen anyagokból épült, illetve azok hogyan állták az idő próbáját.
Régebbi épületeknél gyakoriak például a vízszigeteléssel kapcsolatos hiányosságok, az épület hőszigetelésén pedig majdnem mindig javítanunk kell. Remélhetőleg olyan komoly bajokra, mint a statikai problémák vagy az alapozással kapcsolatos hibák, nem derül fény, mert gondos vevőként még ingatlanvásárlás előtt meggyőződtünk ezek hiányáról. A nyílászárók állapota szintén alapos felmérést igényel.


Tervek nélkül soha!

A gondos tervezés, bár kétségkívül plusz idő-és pénzbefektetést kíván, azonban rengeteg bosszúságot megspórolhat nekünk a későbbiekben. A „belevágunk a családi ház építés - felújításba aztán majd kialakul” taktika garantált kudarc! Nagyon megkönnyíti elképzeléseink átadását is a kivitelezőnek, ha rögtön alá tudjuk támasztani azokat rajzokkal, látványtervekkel, így már csírájában elfojthatjuk a későbbi vitákat, félreértéseket. Engedélyhez kötött munkákat értelemszerűen csak arra jogosult, hozzáértő tervező által készített tervdokumentáció alapján végezhetünk, de nem engedélyhez kötött tevékenységek esetén is erősen ajánlatos a dokumentáció készíttetése hozzáértő szakemberek közreműködésével.
A tervezés során valószínűleg már eleve figyelembe vettük a lehetséges forgatókönyveket, így nem kell menet közben spontán döntéseket hozni. A felesleges vargabetűk levágása pedig mondanunk sem kell, hogy sok időt és feleslegesen végzett utómunkát, javítást – ezzel pedig pénzt spórol meg! Ne sajnáljuk hát a tervezésre fordított erőforrásokat és időt, a Szívós-Team Kft. készséggel áll rendelkezésére engedélyezési, kiviteli, látványtervek készítésével. A lényeg soha ne kezdődjön egy családi ház építés - felújítás tervek nélkül.
Családi ház építés Budapest, családi ház felújítás Budapest


Részletes költségvetés!

Kellemetlen helyzet, ha a tervezett munkálatokra szánt keretnek akár a többszöröse válik szükségessé a családi ház építés - felújítás során. Szorosan kapcsolódik első pontunkhoz: a tervek alapján már részletekbe menően felbecsülhetjük a munkákhoz szükséges anyagi erőforrásokat! Mondanunk sem kell, hogy árajánlatot is mennyivel egyszerűbb így kérni a munkálatokra – amelyik mindig tételes legyen! Így még azelőtt tudjuk, meddig nyújtózkodhatunk, mielőtt nekivágnánk a projektnek. A Szívós-Team Kft. részletes tételes árajánlatot készít Megrendelői számára.

Szerződés nélkül soha!

A szó elszáll… unalomig ismert a folytatás. És mennyire igaz! A precízen írásba adott részletek a kivitelezővel gördülékennyé tehetik a munka menetét, a határidők és egyéb paraméterek kikötése pedig elképesztően motiváló lehet a hatékony munkavégzésre. Foglaljunk írásba olyan részleteket is, mint hogy hogyan ütemezzük majd az anyagiak folyósítását, és olyan, talán elsőre nem túl jelentősnek tűnő részletekről is állapodjunk meg előre, hogy kinek a dolga a sitt elszállíttatása.

Mindig legyünk naprakészek

Sajnos korunk legnagyobb problémája a kezelhetetlen információdömping. Így bármiről is szeretnénk tájékozódni, valószínűleg inkább a túl sok, mint a túl kevés információ lesz a problémánk. Mindegy, hogy a ház utólagos szigeteléséről, a tető korszerűsítéséről, a tetőtér beépítéséről vagy nyílászárócseréről van szó, mindig alaposan járjunk utána a témának, mielőtt belevágnánk a projektbe! Azonban csak megbízható forrásokra támaszkodjunk, mint amilyen a szakmai szervezetek, szakértő cégek, képzett és minősített szakemberek tájékoztatása. Az online tartalmak közül például hitelesebbek azok, melyek mögött nagymúltú cégek állnak és hiteles adatokat dolgoznak fel, mint például a lelkes amatőrök véleményei. A „már a dédnagyapám is így csinálta, jó lesz az”, illetve a „kolléganőm szomszédja szerint ez a tuti megoldás” semmiképp nem fog sikerre vezetni.

A szükséges engedélyek beszerzése

Egy kisebb léptékű munkálathoz nem szükséges építési engedély, azonban számos beavatkozáshoz már igen. Ilyen például a tartószerkezetet érintő átalakítás. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a családi ház építés - felújítás során is be kell tartanunk a helyi és országos építési előírásokat. Egyes munkáknál bejelentési kötelezettségünk van. Mindenről már előzetesen tájékozódjunk a helyi önkormányzat építési osztályán, nehogy utólag érjen minket kellemetlen meglepetés! A Szívós-Team Kft. kapcsolati hálójával szívesen nyújt segítséget a szükséges ügyintézésben ezzel is Megrendelőink számára időt és energiát spórolva.

Energetikai felmérés

Ahhoz, hogy egyáltalán tervezhessünk, természetesen tudnunk kell, hogy mivel is állunk szemben. Tehát nincs más út, mint felmérni és vizsgálni, elemezni és értékelni! A családi ház építés - felújítás jó eséllyel együtt fog majd járni energetikai korszerűsítéssel. Az épület energetikai felmérése átfogóan vizsgálja a ház energiafogyasztását, vagyis a fűtés és hűtés, világítás és egyéb energiaigényes folyamatok részleteit. Ennek ismeretében lehet aztán eldönteni, hol kell/érdemes beavatkozni a rendszerbe, és felújítani, korszerűsíteni, cserélni. Fontos, hogy rendszerszinten gondolkozzunk – vagyis, ha önmagában felújítjuk a hőszigetelést, az nem sokat fog érni, ha a nyílászárók maradnak a régiben.

Cég választás: csak okosan!

A siker vagy bukás legnagyobb kockázata egyértelműen az, hogy milyen szakembert találunk elképzeléseink megvalósítására.. A referencia kérése nélkül semmiképp ne fogadjuk fel a kivitelezőt. Fontos szempont a megbízandó Cég vezetésének szakmai kvalitásainak ellenőrzése,
ezt könnyen ellenőrizhetjük online felületeken. A Magyar Mérnöki Kamara weboldalán ellenőrizhetjük, hogy a Céget képviselő személy rendelkezik-e építőipari szakmai kompetenciákkal. /felelős műszaki vezetői jogosultság, műszaki ellenőri jogosultság/. A Szívós-Team Kft. természetesen ezen követelményeknek megfelel. A NAV oldalán ellenőrizhetjük hogy a megbízandó Cég köztartozásmentes-e ez alapkövetelmény hogy a megbízandó Cégnek ne legyenek köztartozásai.

Közművek

A lakásfelújítás megkezdése előtt mindenképp azonosítanunk kell a vezetékek és becsatlakozásuk helyét, illetve azok állapotával is tisztában kell lennünk, hiszen az ezekkel kapcsolatos bakik minimum kellemetlenek, de akár életveszélyesek is lehetnek! Bizonyos munkálatokhoz azokat esetleg el is kell azokat zárnunk. A tervező és/vagy a közműcég segítségével tájékozódjunk, hogy az azokat érintő átalakítás hogyan történhet meg, kellenek-e hozzá, és ha igen, milyen engedélyek, és milyen szakember végezheti a munkát.